Nedir bu CDN? Nerelerde kullanılır?
CDN (Content Delivery Network), ağırlıklı olarak web sitelerinde kullanılan ama internete bağlı olduğunuz herhangi bir programın dahi kullanabildiği, bu web sitesi ya da programda kullanılan içeriği (fotoğraf, komut dosyaları, video, sistem dosyaları vb) en düşük ulaşım maliyeti ve işlem gecikmesi ile yada kısaca en hızlı bir şekilde kullanıcılara ulaştırmak üzere farklı bölgelerde konumlandırılmış sunuculara verilen teknik isimdir.
Örneklemek gerekirse sizin erişmek istiğiniz web sitesinin sunucusu Amerika'da ama siz Türkiye'den erişmek istiyorsunuz. CDN sistemi size en yakın sunucusundan istediğiniz veriyi gönderir ama nasıl gönderir? Şu şekilde gönderir. CDN sunucuları ilgili sitenin tüm bilgilerini belli bir süre için cache'ler. Bu cache işlemi belli aralıklarla olduğu için devamlı güncel olarak tutulur. Siz ise bu verilere mesafe kısa olduğu için daha kısa sürede erişirsiniz. Peki web siteleri için kazanç ne olur? Web sitelerinin kazancı ise daha az trafik ile daha fazla kullanıcıya erişmek olur.
Nerede kullanılır sorusuna gelirsek, bu sistem içeriğin pek değişmediği statik sitelerde kullanılabilir. Dinamik sitelerde ise html, css, js ve image gibi statik, pek değişmeyen dosyalarda kullanılabilir. Bu tür dosyalar bir kere cache edildikten sonra belli bir süre sitenin trafiğine etki etmeden CDN sunucuları üzerinden site kullanıcı sayısına göre milyonlarca kişiye erişebilir. Başka bir artısı da web sitelerine yapılan trafik salldırılarına karşı önlem olarak da kullanılabilir. CDN sistemleri bu tür saldırılara karşı önlemler aldığı için site sahibini bu işlere bulaştırmadan ilgili trafiğin geldiği IP adreslerine ban uygulayarak sitenizi trafik saldırılarından koruyabilir. Bu tür sistemler her gün gelişmekte ve daha küçük web sitelerine dahi yardımcı olmaktadır.